Ticari markalar ticaretin ve hayatının bir parçasıdır. Kullandığımız ürünleri birbirinden ayırmak, kimin tarafından üretildiğini ve ne içerdiğini bilmek bir tüketicin en doğal hakkıdır. Öte yandan bu markaları üreten firmalar ise kendi ürünlerini diğer markalardan ayırmak, kendi ürünlerinin standartlarını belirlemek ve piyasaların markalarına olan talepleri doğrultusunda daha çok kâr etmek amacı ile ve herhangi bir ihlale karşı markalarını korumak isterler. Bu yüzden bir markanın tescil edilmesi hem tüketici hem de o markanın üreticisi için çok önemlidir.
Söz konusu yasa, markayı “bir şekilli, alameti farikayı veya emtianın özel bir çeşidinin tanımını veya ticari ismini (brand), başlığı, simgeyi, etiketi, ismi, imzayı, sözcüğü, harfi, rakamı veya bunların herhangi bir birleşimini içerir” ifadeleriyle tanımlamıştır. Buradan hareketle markayı, bir ürünün diğer ürünlerden ayırt edilmesini sağlamak amacıyla kullanılan şekil, resim, grafik veya çizim gibi her türlü işaret olarak tanımlayabiliriz.
KKTC vatandaşı olsun veya olmasın, ticari markalar Resmi Kabz Memurluğu ve Mukayyitlik Dairesi’nde bulunan Ticaret Markaları Mukayyitliği’ne tescil edilir. Mukayyitlik, marka tescili için bir sicil bulundurmaktadır. Mukayyitlik, A ve B olarak iki kısma ayrılmış olan ve mesai saatlerinde kamunun incelenmesine açık bir sicili yönetim ve kontrol altında tutmaktadır. Resmi Kabz Memurluğu ve Mukayyitliği, ticari markaları türlerine göre 34 farklı sınıfa ayırmıştır. Ticari bir markanın tescili için müracaat her bir marka sınıfı için ayrı ayrı yapılmalıdır.
Ticari bir markayı tescil ettirmiş biri, o ticaret markası ile ilgili mallar üzerinde münhasıran kullanım hak ve yetkisine sahip olur. Dolayısıyla tescilli markanın sahibinin izni olmadan o markanın sahibi olmayan bir kişi tarafından o ticaret markasının özdeşi olan veya tescil edilmiş olduğu mallarla ilgili ilgili olarak tüketiciyi, aldatıcı veya şaşırtıcı olabilecek kadar yakın benzerlikte ticari bir marka kullanırmış gibi o markayı kullanan ve/veya kullanımın o markanın bağlantılı olduğu ürünlerle ilişkili olarak reklam veya ilanlarda o markanın tescilli ürünlerine atıfta bulunarak veya öyle algılanmasına sebep olacak şekilde bir kullanım şekli tescilli olan markanın ihlaline sebep olur.