Sıkça Sorulan Sorular

Kuzey Kıbrıs’ta yaşam veya yatırım yapma konusundaki tüm sorularınıza yanıt bulabileceğiniz bu bölümde, en çok karşılaştığımız soruların özetlerini bulacaksınız

Şirketler Hukuku ve Kurumsal Danışmanlık
  • KKTC’de eğitim amaçlı bir şirket ve/veya Üniversite kurulmasının gereklilikleri nelerdir?

K.K.T.C’de üniversite kurulmasından önce en önemli husus, eğitim ve öğretim amaçlarını sağlayacak bir şirket kurmaktır. K.K.T.C’de eğitime yönelik şirketin kurulması ve tescil edilmesinin akabinde kurulması planlanan üniversitenin ismi ve kullanılacak olan logonun da ayrıca belirlenmesi gerekmektedir. Şirket kurulum işlemlerinin tamamlanması, isim ve logonun da belirlenmesi ve onaylanmasının akabinde K.K.T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’na yapılacak bir başvuru ile “Açma Ön İzni” ve YÖDAK’a yapacağı bir başvuru ile “Öğretime Başlama İzni” alınması gerekmektedir. Daha fazla bilgi ve randevu için firmamıza başvurabilirsiniz.

  • Yabancı sermayeli bir limited şirketin tescil işlemleri ne kadar sürede tamamlanmaktadır?

Yabancı sermayeli bir limited şirket kurmak için takriben 2-3 hafta gerekmekte ve tüm işlemler firmamız tarafından takip edilmektedir.

  • Yabancı uyruklu bir kişinin şirkette direktör olması için aranan koşullar nelerdir?

Şirkette direktör olacak her yabancı uyruklu şahıs, vergi yükümlülüklerine teminat teşkil etmek üzere 18 ay vadeli 40,000.-TL’lik bir banka teminat mektubunu KKTC Gelir Vergi Dairesine ibraz etmesi ve karşılığında Vergi Güvenilirlilik Belgesi temin etmesi gerekmektedir.

  • KKTC’de limited şirket kurmak için aranan asgari gereklilikler nelerdir?

KKTC’de kurulacak tüm şirketlerin asgari 2 hissedarı, 1 direktörü ve 1 sekreteri ve KKTC sınırları içerisinde kayıtlı bir adresi olmalıdır.

  • Yabancı uyruklu bir kişinin KKTC’de limited şirket kurabilmesi için aranan koşullar nelerdir?

Yabancı ülke vatandaşlarının hissedar olacağı limited şirketlerin, şirket sermayesi asgari 100,000.-USD muadili Türk Lirası olmalıdır. Gerekli sermaye tutarı, şirket kurulum işlemleri tamamlanıncaya değin müvekkil hesaplarımızda bloke edilmekte ve şirket tescil işlemi tamamlandıktan sonra şirketin kendi hesabına aktarılmaktadır. Şirket, sermayesini kuruluş amaçları doğrultusunda kullanmakta serbesttir.

  • Kıbrıs’ta şirket açmak için ne yapmalıyım?

Kırbıs’ta şriket açmak içmeyen ve şirkette hissedarlığı bulunacak yabancı ülke vatandaşlarının, 100,000 USD tutarında sermaye koyması gerekmektedir. İstenen sermaye tutarı, şirket kuruluncaya değin firma müvekkil hesaplarımızda bloke edildikten sonra şirket tescil işlemi tamamlandıktan sonra şirketin kendi hesabına aktarılmaktadır. Şirket, sermayesesini şirketin kuruluş amaçları doğrultusunda kullanmakta serbesttir. Şirket kurmak için takriben 2-3 hafta gerekmekte ve tüm işlemler firmamız tarafından takip edilmektedir. Kıbrıs’ta kurulucaka tüüm şirketlerin asgari 2 hissedarı, 1 direktörü ve 1 sekreteri buluması gerekir.

  • (TR) KKTC’de limited şirket kurma prosedürü nedir?

KKTC’de limited şirket kuruluşu için süreç Şirketler Mukayyitliği nezdinde yapılacak isim yoklaması ile başlamaktadır. Kurulması tasarlanan şirket için belirlenen alternatif isimler, isim yoklaması formu doldurulmak suretiyle Mukayyitliğe dosyalanır. Şirket ismi kabul edildikten sonra, kuruluş prosedürü için gerekli belgeler avukatınız tarafından hazırlanarak Şirketler Mukayyitliğine sunulur. KKTC limited şirket kayıt ve tescili için gerekli belgeler aşağıda belirtildiği şekildedir:

      1. Şirket kuruluş formları
      2. Şirketin ana sözleşme ve tüzüğü
      3. Her bir hissedar için
          • Aslı görülmek kaydıyla pasaport nüshası
          • İkamet belgesi veya adresi kanıtlar güncel fatura.
          • Yabancı uyruklu ise, vatandaşı olunan ülkeden sabıka kaydı belgesi. Belge Türkçe veya İngilizce değilse, Türkçe’ye veya İngilizce’ye tercüme edilmesi ve Apostil şerhiyle doğru tercüme olarak tasdiklenmesi gerekmektedir
      1. Her bir direktör için
          • Aslı görülmek kaydıyla pasaport nüshası
          • İkamet belgesi veya adresi kanıtlar güncel fatura gerekmektedir.
          • Yabancı uyruklı ise, vatandaşı olunan ülkeden sabıka kaydı belgesi. Belge Türkçe veya İngilizce değilse, Türkçe’ye veya İngilizce’ye tercüme edilmesi ve Apostil şerhiyle doğru tercüme olarak tasdiklenmesi gerekmektedir
          • Yabancı ise, KKTC Gelir ve Vergi Dairesi’nden alınacakVergi Güvenirlilik Belgesi
      1. Yabancı ortaklı bir şirket ise, asgari sermayenin KKTC nezdindeki bir bankaya yatırıldığını ve şirket kuruluşu tamamlanıncaya değin bloke halinde kalacağını teyit eden banka bloke yazısı
      2. Sermaye harcının ödendiğini gösterir tahsilat makbuzu

Daha fazla bilgi için ” Kuzey Kıbrıs’ta şirket kurmak” başlıklı yayınımıza bakabilirsiniz. (İşaretlenen yerler web sitesinde yok)

  • (TR) KKTC’de limited şirket kurulumu için minimum gereklilikler nelerdir?

KKTC Yasaları uyarınca kurulacak her yerel limited şirket aşağıdaki asgari gereklilikleri yerine getirmelidir:

          • En az iki hissedar
          • En az bir direktör
          • En az bir sekreter
          • KKTC’de kayıtlı bir adres (Görüntü Kayıyor)
          • Şirkette yabancı ortak var ise; asgari 25,000.-EUR veya mukabili ödenmiş sermaye
          • Şirkete yabancı direktör atanması halinde, ilgili direktör adına KKTC Gelir ve Vergi Dairesinden temin edilecek “Vergi Güvenirlilik Belgesi” ( Son iki madde gözükmüyor)
  • (TR) Yabancı ortaklı limited şirketlerin asgari sermayesi ne olmalıdır?

Yabancı sermaye iştirakı ile kurulacak olan limited şirketin asgari sermayesi 25,000 Euro karşılığı Türk Lirası olmalıdır. 25,000.-EUR veya mukabili miktar, şirket kuruluncaya değin KKTC nezdindeki bir banka hesabında bloke edilmeli ve bu gerekliliğin yerine getirildiğine dair ilgili bankadan bir bloke mektubu alınarak Şirketler Mukayyitliğine sunulmalıdır. Şirket kuruluşu tamamlandıktan sonra ilgili miktar serbestçe kullanılabilmektedir.

  • (TR)Yabancı uyruklu bir yatırımcı olarak KKTC’de tescil edeceğim limited şirkette direktör olabilir miyim?

Şirkete yabancı uyruklu bir direktör atanabilmesi için, ilgili kişinin KKTC Gelir ve Vergi Dairesinden  “Vergi Güvenirlilik Belgesi” temin ederek Şirketler Mukayyitliğine sunması zorunludur. Söz konusu “Vergi Güvenirlilik Belgesi”, müstakbel direktörün ileride doğması muhtemel vergi yükümlülüklerinin teminatı maksadıyla Gelir ve Vergi Dairesi lehine 18 ay süreyle geçerli olacak şekilde 100,000.-TL tutarında bir banka teminat mektubu sunması karşılığında Gelir ve Vergi Dairesi tarafından ısdar edilmektedir.

  • (TR) KKTC’de arazi ölçümlerinde kullanılan ölçü birimleri nelerdir?

KKTC’de taşınmaz mal alım ve satımlarında sıklıkla dönüm, evlek ve ayak kare ölçü birimlerine rastlanmaktadır. Farklı ölçü birimleri arasında dönüştürme yapmak için aşağıdali listeyi kullanabilirsiniz.

1 Donum = 4 Evlek = 14,400 ay² = 1.338 m²

1 Evlek = 3,600 ay² = 334.5 m²

1 m²:                10.76 ay²

  • KKTC’de kurmayı tasarladığım bir şirkete ilişkin tescil işlemlerini vekil vasıtasıyla yürütebilir miyim?

KKTC’de kurulması tasarlanan bir şirketin tescil işlemleri vekil vasıtasıyla mümkün olmakla birlikte, bu hususta tescil işlemlerini yürütecek olan vekile usulüne uygun olarak verilecej bir vekaletname verilmesi gerekmektedir.

  • KKTC’de kurmayı tasarladığım şirket ünvanını nasıl belirlemem gerekiyor?

KKTC’de kurulması tasarlanan bir şirket için seçilecek olan şirket ünvanı için yürürlükte bulunan herhangi bir kısıtlayıcı hüküm bulunmamakla birlikte, kullanılacak olan ünvan şirketler mukayyitliğine dosyalanacak olan isim yoklamasının onaylanması halinde mümkündür.

  • KKTC’de kurulacak olan şirketin tescil süresi nedir?

KKTC’de kurulması tasarlanan bir şirketin tescil süreci, şirketler mukayyitliğine dosyalanması gereken tüm evrakların dosyalanması ve gerekli tescil harç ve/veya ücretlerin ödenmesi kaydıyla takriben 1 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.

  • Bir yabancı Kuzey Kıbrıs’ta şirket kurabilir mi?

Bir yabancının Kuzey Kıbrıs’ta şirket kurması mümkündür. Limited bir özel şirketin en az iki hissedarı olabilir.

  • İnternet üzerinden çalışıyorsam ve müşteri portföyümüz yurtdışına yönelikse hangi tür şirket benim için en iyi seçenek olur?

İnternet üzerinden çalışıyorsanız ve müşteri portföyünüz Kuzey Kıbrıs dışında ise, “Serbest Liman Bölgelerinde” bir şirket kurulumu en iyi seçenektir.

  • Kuzey Kıbrıs’ta şirket kurmak için kaç hisseye ihtiyacım var?

Bir şirketin sahip olabileceği hisse sayısında bir sınırlama yoktur. Şirket yabancı bir şirket ise, şirketin asgari sermayesi 25.000 Euro karşılığı Türk Lirası olmalıdır.

Sözleşmeler
  • Tahliye sonucuna rağmen kiracı evi boşaltmıyorsa ne yapmalıyım?

Tahliye kararı bir mahkeme kararıdır. Bu karara rağmen Kiracının evi boşaltmaması halinde ev  icra yoluyla tahliye edilir.

  • Hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilirim?

Bu haller yasayla düzenlenmiş olup belirli sebepler dışında bir ev sahibinin kiracıyı evden çıkarması mümkün değildir. Bu sebepler başta kiracının kirayı ödememesi olmakla birlikte, ev sahibinin veya birinci derece yakınlarının konut ihtiyacı,  gayrimenkulün başka bir şahıs tarafından satın alınması halinde konut ihtiyacı, kira sözleşmesine aykırı davranma ve gayrimenkule ilişkin zorunlu tadilat halleridir. Bu haller de kendi içerisinde bir kısım koşullara tabi olup derhal tahliye işlemine sebebiyet vermezler.

  • Kiracı faturaları ödemeden evi boşalttığı takdirde ne yapmalıyım?

Evinizi kiraya verirken elektrik ve  su  gibi fatura ödemesi gerektiren abonelikleri kiracının üstüne almasını sağlamalısınız. Kiracının evden kaçması durumunda, faturalar kendi adına düzenlendiği için, bu borçları ödeme mükellefiyetiniz olmayacaktır. Ancak bu yapılmamış ve borç ödenmeden evden çıkılmışsa  bu hususta kiracı aleyhine dava açılıp icraya gidilebilir.

  • Kira Sözleşmesi sona erdikten sonra, Mahkemeden tahliye hükmü almadan kilitleri değiştirebilir miyim?

Hayır.  Çünkü her ne kadar kira sözleşmesi sona ermiş olsa dahi sözleşme tahtında kiralanan yere, tahliye hükmü alınmadan kiracının  girmesi engellenemez ve çıkmaya zorlanamaz.

  • Kiracı kaç ay kira ödemezse tahliye edilebilir?

Kiracının ödemesi gereken kirayı, ödemesi gereken tarihten itibaren 7 gün içerisinde ödememesi halinde veya yasal ödeme teklifinde bulunmaması halinde tahliye davası açılabilmektedir.

  • Kiracım kirasını ödemiyor, ne yapabilirim?

Ödenmesi gereken kiranın, ödenmesi gereken son günden itibaren bir hafta içerisinde ödenmemesi veya ödeme teklifinde bulunulmaması halinde kira alacak davası veya arzu edilmesi halinde gerekli ihbarlar gönderilerek tahliye davası açılabilmektedir.

  • Sözleşmenin İhlali Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Bir sözleşme ihlal edildiğinde, böyle bir ihlalden zarar gören taraf, Sözleşmeyi ihlal eden taraftan, sözleşmenin ihlali sonucu uğradığı ve meselenin veya olayın olağan seyrinden doğal olarak ortaya çıkan veya tarafların sözleşmeyi yaptıkları sırada sözleşmenin ihlali sonucu muhtemelen doğacağını bildikleri herhangi bir kayıp veya zarar ziyan için tazminat almaya hak kazanır.

  • Bakanlar Kurulu iznim çıkmadan önce taşınmaz malımı satabilir miyim?

Bu Satış Sözleşmenizin şartlarına bağlı olup, Satış Sözleşmenizin içeriğinde taşınmaz malın koçan devrini almadan önce taşınmaz malınızı satmanıza imkan veren bir şart olması durumunda mümkündür. Böyle bir durumda mal sahibi, yeni alıcı ve sizin taraf olarak yer alacağınız bir temlik anlaşması imzalanması suretiyle taşınmaz mala ilişkin sözleşme tahtındaki tüm hak ve yükümlülüklerinizi yeni alıcıya devredebilirsiniz.

  • Pul vergisi ne kadardır? Pul vergisi nere ye ödenir?

Pul vergisi, sözleşmede yazan bedel üzerinden %0,5 oranında ödenir. Ödeme, Gelir ve Vergi Dairesi’ne yapılır. Sözleşme tarihinden itibaren 1 ay içerisinde ödenmeyen sözleşmelerin pul vergisi azami %1 oranında ceza alınır.

  • Satış sözleşmelerinin kaydedilmesi alıcılara nasıl bir güvence sağlamaktadır?

Satış sözleşmeleri imzalandıktan sonra taşınmaz malın bulunduğu Kaza Tapu Dairesinde kayıt edilir. Kayıt işlemi, sözleşme tarihinden itibaren en geç 21 gün içerisinde yapılmalıdır ve satış sözleşmesinin pul vergisi ödenmiş olmalıdır. Sözleşme kaydı, sözleşme konusu taşınmaz malın sözleşmede belirtilen alıcıya satıldığının tapu kayıtlarına geçirilmesi anlamına gelir. Sözleşme kaydı yapılan bir taşınmaz, sözleşmede belirtilen alıcının izni olmadan başka kimseye devredilemez, ipotek verilemez ve hatta ilgili taşınmaz mal ile ilgili herhangi bir haciz işlemi yapılamaz.

Müteahhit/İnşaat Şirketinin satmakta olduğu malın sahibi olduğunu ve satma hakkına sahip olduğunu nasıl bilebilirim?

Sözleşmenizin arkasında şirketin mal sahibi olduğunu gösteren koçan yer alacaktır. Ayrıca sözleşmenin içerisinde esaslı şart olarak Satıcı’nın sözleşmeye konu malın mal sahibi olduğu veya satma yetkili olduğuna dair ibareler bulunmaktadır.

  • Müteahhit şirket iflas ederse haklarım nelerdir?

Kaza Tapu Dairesi’nde kayıtlı bir sözleşmeniz olması Satıcı şirketin iflas etmesi halinde malvarlığından alacağınızı alabilmeniz için size öncelik tanır.

  • Henüz insa edilmemiş bir projeden alım yaptığımda, sözleşmem yapılacak dairenin istediğim gibi olacağına dair bana nasıl bir hukuki koruma sağlar?

Projenin yapılacağı arazinin koçanının sözleşmeye eklendiği gibi alacağınız taşınmaz malın proje detayları ve kat planı da sözleşmenize eklenir. Ayrıca kullanılacak malzeme, materyal ve inşaat detayları da “Özellikler” listesi  veya ‘Teknik Şartname’ şeklinde sözleşmenizin bir parçası olarak size sunulur. Bunlara uymak Satıcı’nın yasal zorunluluğudur. Aksi takdirde Satıcı sözleşmeyi ihlal etmiş sayılır.

  • Sözleşmeyi Tapu Dairesi’ne kaydetmek bana nasıl bir koruma sağlar?

Kayıtlı bir satış sözleşmesi mal sahipliğinin ilk kaydıdır. Kayıtlı sözleşme herhangi bir malın sahibinin aranması halinde kaza tapu dairesi nezdinde sizin mülkiyet hakkınızı gösterir. Ayrıca kayıtlı sözleşme ile oturma izni başvurusu yapmanız da mümkündür.

  • Sözleşme tahtında satın almış olduğum bir taşınmaz malı adıma almadan satabilir miyim?

Evet koçan sahibi olmaksızın da satış sözleşmesi ile malınızı satabilirsiniz.

  • Temlik Sözleşmesi nedir?

Temlik Sözleşmesi kayıtlı bir satış sözleşmesindeki hakların devredilmesi yani satış sözleşmesi uyarınca kayıtlı bulunan taşınmaz malın bir üçüncü kişiye satılması için sözleşme yapılmasıdır.

  • Vefat etmem halinde, varislerim satış sözleşmem üzerinden hak talep edebilir mi?

Vefat etmeniz halinde kurulacak olan tereke üzerinden sözleşme tahtında sahip olduğunuz malvarlığınız varisleriniz arasında dağıtılır. Arzu ederseniz bir vasiyet düzenleyerek bu dağıtımı tercihinize göre düzenleyebilirsiniz.

  • Her iki tarafça imzalandıktan sonra satış sözleşmesi maddelerinde değişiklik yapılabilir mi?

Alıcı ve satıcının karşılıklı olarak mutabık kalması halinde, satış sözleşmesinin tüm maddeleri, ilgili sözleşme imzalandıktan sonra bile değiştirilebilir. Bu değişikliklerin ek anlaşma ve/veya zeyilname tahtında yazılı olarak yapılması, tarafların haklarının korunması açısından önemlidir.

  • SS kaydı nedir

SS kaydı, satış sözleşmesinin taraflardan biri tarafından ilgili Tapu Dairesine yatırılması ve tapu dairesi nezdinde kaydedilmesidir.

Taşınmaz Mal
  • Satın aldığım konuta taşınabilmem için Bakanlar Kurulu iznimin çıkmasını beklemem gerekiyor mu?

Hayır. Konutunuz inşaatı tamamlandıktan sonra, tasarrufu devralmanızda ve taşınmanızda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

  • Eşim ve ben birer mülk satın alabilir miyiz?

Evet. Yakın geçmişe kadar evli çiftler bir kişi olarak işlem görmekte ve buna bağlı olarak satın alma hakları sadece bir taşınmaz mal ile sınırlandırılmış olsa da yeni uygulamaya göre evli çiftler birbirlerinden bağımsız olarak değerlendirilmekte ve eşlerin her biri aynı satın alma hakkına sahiptir.

  • Yabancıların KKTC’de taşınmaz mal alımları hangi sınırlamalara tabi tutulmuştur?

Yabancı uyruklu kişiler, Kuzey Kıbrıs sınırları içerisinde en fazla 5 dönümü geçmeyecek bir arazi içerisine inşa edilen 1 adet konut (1 apartman dairesi veya 1 ev veya 1 villa) veya 1 dönümü geçmeyen bir arazi satın alma hakkına sahiptirler.

  • Kuzey Kıbrıs’ta taşınmaz mal almak isteyen yabancılar için uygulanan izin prosedürü nedir?

Kuzey Kıbrıs vatandaşı olmayan tüm yabancı alıcıların, herhangi bir taşınmaz malı adına kayıt ettirebilmesi için Bakanlar Kurulu’ndan bir izin alınması gerekmektedir. Ofisimizden temin edeceğiniz bir forma, pasaport kopyanız ve sabıka belgeniz ile başvuru İçişleri Bakanlığı’na yapılmakta ve ofisimiz tarafından tüm işlemler takip edilmektedir.

  • Kıbrıs haricinde bulunan bir kimse adına taşınmaz mal alımı işlemleri takip edilebilir mi?

Kıbrıs haricinde bulunan veya şahsen işlemleri takip etmeyen kişiler, avukatlarına bir vekaletname vererek tüm işlemlerin yapılmasını sağlayabilir.

  • Kuzey Kıbrıs’ta taşınmaz mal almak isteyen yabancılar için uygulanan izin prosedürü nedir?

Kuzey Kıbrıs vatandaşı olmayan tüm yabancı alıcıların, herhangi bir taşınmaz malı adına kayıt ettirebilmesi için Bakanlar Kurulu’ndan bir izin alınması gerekmektedir. Ofisimizden temin edeceğiniz bir forma, pasaport kopyanız ve sabıka belgeniz ile başvuru İçişleri Bakanlığı’na yapılmakta ve ofisimiz tarafından tüm işlemler takip edilmektedir.

  • Kıbrıs haricinde bulunan bir kimse adına taşınmaz mal alımı işlemleri takip edilebilir mi?

Kıbrıs haricinde bulunan veya şahsen işlemleri takip etmeyen kişiler, avukatına bir vekaletname vererek tüm işlemlerin yapılmasını sağlayabilir.

  • Pul vergisi ne kadardır? Pul vergisi nereye ödenir?

Pul vergisi, sözleşmede yazan bedel üzerinden %0,5 oranında ödenir. Ödeme, Gelir ve Vergi Dairesi’ne yapılır. Sözleşme tarihinden itibaren 1 ay içerisinde ödenmeyen sözleşmelerin pul vergisi azami %1 oranında cezalı alınır.

  • Satış sözleşmelerinin kaydedilmesi alıcılara nasıl bir güvence sağlamaktadır?

Satış sözleşmeleri imzalandıktan sonra taşınmaz malın bulunduğu kaza tapu dairesinde kayıt edilir. Kayıt işlemi, sözleşme tarihinden itibaren en geç 21 gün içerisinde yapılmalıdır ve satış sözleşmesinin pul vergisi ödenmiş olmalıdır. Sözleşme kaydı, sözleşme konusu taşınmaz malın sözleşmede belirtilen alıcıya satıldığının tapu kayıtlarına geçirilmesi anlamına gelir. Sözleşme kaydı yapılan bir taşınmaz, sözleşmede belirtilen alıcının izni olmadan başka kimseye devredilemez, ipotek verilemez ve hatta üzerine ara emri veya herhangi bir haciz işlemi yapılamaz.

Eşdeğer koçan ile satılan bir taşınmaz malı almak tehlikeli midir?

Avrupa Birliği tarafından desteklenen yasa ve kararların alınmasını müteakiben Türk koçanı veya Eşdeğer koçan arasındaki fark ortadan kalkmıştır. Koçan hangi tür olursa olsun mal sahibini eşit derecede koruyucudur.

  • Güney Kıbrıs’tan bir Rum gelip benim evimin olduğu taşınmaz malın 1974 öncesi kendi malı olduğunu iddia ederek malımı elimden alabilir mi?

1974 sonrası Güneyde kalan Türk malları ve Kuzeyde kalan Rum mallaına ilişkin karar verme yetkisi münhasıran Taşınmaz Mal Komisyonu’ndadır. Taşınmaz mal komisyonu gelen bir talebi değerlendirir ve çözümlendirir. Üzerinde eviniz olan veya halihazırda mal sahibi olduğunuz bir taşınmaz malın iadesi söz konusu değildir. Taşınmaz mal komisyonu iki devletli bir kurum olup bu gibi ihtilafları maddi tazminat ödeyerek çözer. Bu tazminat için sizden herhangi bir para talep edilemez.

  • KKTC’de bulunan herhangi bir taşınmaz mala ilişkin bilgilere online olarak ulaşma imkanı var mı?

KKTC’de bulunan herhangi bir taşınmaz mala ilişkin bilgi edinme yöntemi bir avukat tarafından yapılacak olan araştırma belgesi müracaatı ile mümkün olmakla birlikte, Kaza Tapu Dairesi’ne ödenmesi zorunlu harçlar ödendikten sonra mümkündür. Kaza Tapu Daireleri’nin KKTC’de bulunan herhangi bir taşınmaz ile ilgili talep edilen bilgilere ilişkin online (çevrimiçi) hizmeti bulunmamaktadır.

  • KKTC’de kayıtlı mal sahibi olduğum veya satın alacağım herhangi bir taşınmazın geçit hakkı olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

KKTC’de halihazırda kayıtlı mal sahibi olduğunuz veya satın almayı tasarladığınız bir taşınmazın geçit hakkı olup olmadığını bir avukat tarafından yapılacak olan araştırma belgesi müracaatı ile ve Kaza Tapu Dairesi’ne ödenmesi zorunlu harçlar ödendikten sonra mümkündür.

  • Kayıtlı mal sahibi olduğum taşınmaz mal  koçanının aslını kaybettim, ne yapabilirim?

Kayıtlı mal sahibi olduğunuz taşınmazın koçan aslını kaybetmeniz halinde, ilgili taşınmazın bulunduğu Kaza Tapu Dairesi’ne şahsen veya yetkili vekiliniz tarafından yapılacak olan zai koçan başvurusu ile Kaza Tapu Dairesi’ne ödenmesi gereken zorunlu harçlar ödendikten sonra koçan aslını temin etmeniz mümkündür.

  • Aynı taşınmaz mal için birden fazla kişi bir satış sözleşmesi akdetmiş ise, Alıcı sıfatı ile sözleşme kaydı yapabilir mi?

Yazılı bir satış sözleşmesinde birden fazla kişi Alıcı sıfatına haiz olması halinde satış sözleşmesi kaydı yapmak mümkündür.

  • KKTC’de satın almayı veya satmayı tasarladığım herhangi bir taşınmaz mal için Kaza Tapu Dairesi’nde şahsen hazır olmam gerekir mi?

KKTC’de satmayı ve satın almayı tasarladığınız herhangi bir taşınmaz mal için yapılacak olan alış ve satış işlemleri için şahsen hazır olma zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Bu tür işlemleri usulüne uygun olarak tasdiklenmiş bir vekaletname tahtında atadığınız yetkili vekiliniz vasıtasıyla yapmanız mümkündür.

  • Mülkümü yedi emin olarak satın almam benim için güvenli midir?

Bu tür bir mülkün tüm menfaatinin ve gerçek sahibinin lehtar olduğunu belirten emanetçi senetleri yapılır. Bu tür bir senedin herhangi bir ihlali, mütevellinin (mülkü lehtarın yararına güven altında tutan kişi) zararlardan sorumlu olmasına neden olur.

  • Bir yabancı olarak, satın alabileceğim mülk sayısıyla ilgili bir sınırlama var mı?

Bir yabancının şu anda sadece bir taşınmaz malı yasal olarak elinde tutmasına izin verilmektedir. Daha fazla mülk satın almak yalnızca yedi emin vasıtasıyla mümkündür.

  • Kendi adıma kaç adet taşınmaz mal satın alabilirim?

Mevcut yasa tahtında, KKTC vatandaşı olmayan herhangi bir gerçek veya tüzel kişi, kendi adına sadece bir (1) adet taşınmaz mal satın alabilir.

  • Sabıka kaydı belgesi neden gereklidir?

KKTC vatandaşı olmayan kişilerin taşınmaz malı kendi adına devralması için aranan şartlardan bir tanesi, KKTC İçişleri Bakanlığı’na taşınmaz mal alım izni başvurusu yapılmasıdır. Bu başvuru için gerekli olan belgelerden bir tanesi de, taşınmaz malı satın alan kişi tarafından, pasaport veya kimlik kartı sahibi olduğu ülkenin yetkili makamları tarafından hazırlanmış ve herhangi bir sabıkası olmadığını gösteren sabıka kaydı belgesidir.

  • Taşınmaz malı eşimle / çocuğumla / iş ortağımla birlikte satın alabilir miyim?

Şayet alıcı olarak sözleşmeye taraf olacak kişilerin daha önce adına kayıtlı herhangi bir satış sözleşmesi veya tapu yoksa, bir taşınmaz mal birden fazla kişi tarafından birlikte satın alınabilir. Bu kişi eşiniz, çocuğunuz, iş ortağınız veya istediğiniz herhangi bir kişi olabilir.

  • Satın aldığım taşınmaz malı ne zaman satabilirim?

Satış sözleşmesi tahtında satın alınan taşınmaz mal, ilk alıcı ve ilk satıcının yazılı mutabakatı olması kaydıyla, asli sözleşme imzalandıktan sonra herhangi bir zamanda ilk alıcı tarafından üçüncü bir kişiye satılabilir. Şayet taşınmaz malın koçanı halihazırda adınıza kayıtlıysa, tamamen kendi inisiyatifinizle ve müteahhittin onayına tabi olmaksızın taşınmaz malınızı dilediğiniz zamanda ve kişiye satabilirsiniz.

  • Tapusunu almayan alıcı taşınmaz malı satabilir mi?

Kural olarak taşınmaz mal koçanı adına kayıtlı olmayan bir kişi, taşınmazı devredemez. Ancak, eğer bir satış sözleşmesi varsa, alıcı, sözleşmedeki haklarını 3. Bir kişiye temlik edebilir. Sözleşme tapuya yatırılmış ise, satıcının da muvafakati ile bu sözleşme kaldırılır ve yeni sözleşme tapuya kaydedildir.

  • Tapu Harçları Nelerdir ?

Satıcı, profesyönel ise %6 stopaj vergisi ödemek zorundadır.  Satıcı eğer profesyönel değilse o zaman ödemekle yükümlü olduğu stopaj vergisi 3.8%’dir.

Satıcı için muafiyet ilk satış için 1 ev ve 1 dönüm tarladır. Eğer satıcı profesyönel ise, Alıcı, % 5 KDV ödemekle yükümlüdür. Buna ek olarak dışında Alıcı,  % 6 devir harcı ödeyecektir.

  • Profesyönel satıcı ne demektir ?

1 yıl içeirisnde 3’den fazla taşınmaz mal satan gerçek veya tüzel kişiler profesyonel satıcı sayılır.

  • Devir Harç ve Vergilerde Muafiyet ne zaman kullanılır ?

Satıcı, profesyönel değilse ve  ilk satışında muafiyet hakkını kullanmak isterse, stopaj ödemek zorunda değildir. Ancak satıcının muafiyet hakkı sadece 1 ev ve 1 dönüm tarla satışı olduğu durumlar ile  sınırlıdır.

Alıcı bir gerçek kişi ise, ilk kez bir taşınmaz mal alıyorsa ve muafiyet hakkını kullanmak istiyorsa, o zaman ödeyeceği devir harcı oranı 3% olacaktır. Alıcının muafiyet hakkı bir ev ve bir dönüm tarla ile sınırlıdır. Yabancı uyruklular için olan değişiklik

-(TR) KKTC’de arazi ölçümlerinde kullanılan ölçü birimleri nelerdir?

KKTC’de taşınmaz mal alım ve satımlarında sıklıkla dönüm, evlek ve ayak kare ölçü birimlerine rastlanmaktadır. Farklı ölçü birimleri arasında dönüştürme yapmak için aşağıdaki listeyi kullanabilirsiniz.

1 Dönüm = 4 Evlek = 14,400 ay² = 1.338 m²

1 Evlek = 3,600 ay² = 334.5 m²

1 m²:                10.76 ay²

Terekeler
  • Tereke işlemleri sonuçlandığında ne yapmalıyım?

Terekeye ait tüm taşınır ve taşınmaz malların mirasçılar arasında bölüştürülmesi ve intikali sonrasında, Tereke İdare Memuru tereke mukayyitliğine kapanış envantörü sunmalı ve tüm mirasçıların imzası alınarak tereke dosyası kapatılmalıdır.

  • Tereke İdare Memuru nedir?

Vefat eden bir kişinin mal varlığının idaresi için mahkeme tarafından verilen tereke emri ile, bir tereke idare memuru atanır. Tereke İdare Memuru, eğer bir vasiyetname ile vasiyeti tenfiz memuru belirlenmiş ise o kişi, veya vasiyetname bırakılmadığı durumlarda ise akrabalık derecesine göre en yakın kişi atanır.

  • Tereke İdare Memuru değişikliği nasıl yapılır?

Bir terekeye atanan bir tereke idare memuru, eğer yurtdışında ise, veya görevini ifa edemiyorsa mirasçıların başvurusu ve muvafakatı ile mahkeme tarafından değiştirilebilir.

  • Tereke Emri nasıl alınır?

Tereke Emri, vefat eden kişinin son ikametgahının olduğu kaza mahkemesine başvuru yapılarak ve gerekli belgelerin tereke mukayyitliğine sunulması ile elde edilebilir.

  • Ölmüş bir kişiye ait malların idaresini nasıl yapabilirim?

Ölmüş bir kişiye ait malların idaresi, örneğin taşınmaz mallarının satışı veya devri, bankadaki mevduatın çekilmesi veya araba devirleri sadece tereke emri alınması ile mümkündür.

  • Vefat etmem halinde, varislerim satış sözleşmem üzerinden hak talep edebilir mi?

Vefat etmeniz halinde kurulacak olan tereke üzerinden sözleşme tahtında sahip olduğunuz malvarlığınız varisleriniz arasında dağıtılır. Arzu ederseniz bir vasiyet düzenleyerek bu dağıtımı tercihinize göre düzenleyebilirsiniz.

Vasiyetnameler
  • Vasiyet zorlama altında yapıldıysa ne olur?

Vasiyetnameyi yapanı zorlama ile veya haddinden fazla nüfuz veya etki altında bırakarak veya hile ile yapılmasına sebep olunan bir vasiyetname veya herhangi bir bölümü geçersiz olur.

  • Vasiyet sınırlamalarında istisnai durumlar söz konusu mudur?

Bu konuyla ilgili olarak tek bir istisna mevcuttur. Ölen kişinin ikametgahının KKTC olup olmadığına bakılmaksızın Birleşik Krallıkta doğmuş veya babası Birleşik Krallık veya Commonwealth üyesi herhangi bir memlektte doğmuş bir şahsa vasiyet sınırlaması uygulanmaz.

  • Vasiyet edilebilen mal varlığı ile ilgili herhangi bir sınırlama var mıdır?

Vasiyetnamelerde bir takım sınırlamalar mevcuttur. Bunlar;

    1. Bir eş ve çocuk veya bir eş ve çocuğun altsoyu varsa, veya eş olmadan bir çocuk veya çocuğun altsoyu varsa vasiyet edilebilen bölüm terekenin net değerinin üçte-birini geçemez;
    2. Bir eş veya baba veya anne bırakır ancak çocuk veya çocuğun altsoyu bırakmazsa , vasiyet edilebilen bölüm terekenin net değerinin yarısını geçemez;
    3. Ne eş ne çocuk ne de çocuğun altsoyu, baba veya anne bırakırsa tereke tüm olarak vasiyet edilebilir.
  • Vasiyetname hazırlanırken uyulması gereken şartlar var mıdır?

Bir vasiyetnamenin geçerli olabilmesi için yazılı olması ve vasiyetnameyi yapan kişi ve onun adına başka bir kişinin hazır olduğu sırada alt kısımdan veya sonunda vasiyet eden tarafından imzalanması ve vasiyetnamenin imzasının en az iki şahit huzurunda atılması ve eğer vasiyetname birden fazla sayfaya sahipse, her bir sayfasının vasiyet eden ve şahitler tarafından veya onlar adına başkaları tarafından imzalanması veya paraflanması gereklidir.

  • Kimler vasiyet yapma ehliyetine sahiptir?

Akıl sağlığı yerinde olmak veya 18 yaşını doldurmuş olmak vasiyet bırakabilmek için yeterli kriterler sayılmaktadır.

  • Kıbrıs’ta nasıl vasiyetname yapabilirim?

Vasiyetnameler, yazılı olarak ve 2 şahit huzurunda yapılmakta ve mahkemenin Tereke bölümüne kayıt edilmektedir. Commonwealth ülke vatandaşları Vasiyetnameler ve Veraset Yasası’nda belirtilen kısıtlamalardan muaf tutularak kan bağının olup olmadığına bakılmaksızın istediği kişileri mirasçısı olarak belirleyebilmektedir. Bu ülke haricindeki tüm ülke vatandaşları, KKTC vatandaşları da dahil, Vasiyetnameler ve Veraset Yasası’ndaki şartlara tabidir. Daha fazla bilgi ve randevu için firmamıza başvurabilirsiniz.

  • Kıbrıs’ta nasıl vasiyetname yapabilirim?

Vasiyetnameler, yazılı olarak ve 2 şahit huzurunda yapılmakta ve mahkemenin Tereke bölümüne kayıt edilmektedir. Commonwealth ülke vatandaşları Vasiyetnameler ve Veraset Yasası’nda belirtilen kısıtlamalardan muaf tutularak kan bağının olup olmadığına bakılmaksızın istediği kişileri mirasçısı olarak belirleyebilmektedir. Bu ülke haricindeki tüm ülke vatandaşları, KKTC vatandaşları da dahil, Vasiyetnameler ve Veraset Yasası’ndaki şartlara tabidir. Daha fazla bilgi ve randevu için firmamıza başvurabilirsiniz.

  • Vefat etmem halinde, varislerim satış sözleşmem üzerinden hak talep edebilir mi?

Vefat etmeniz halinde kurulacak olan tereke üzerinden sözleşme tahtında sahip olduğunuz malvarlığınız varisleriniz arasında dağıtılır. Arzu ederseniz bir vasiyet düzenleyerek bu dağıtımı tercihinize göre düzenleyebilirsiniz.